Daň z nemovitých věcí 2024

Daň z nemovitých věcí 2024

Daň z nemovitých věcí v roce 2024

Říká se, že existují dvě 100% jistoty, a jednou z nich jsou právě daně. Pojďme si proto připomenout, jaké povinnosti čekají nové vlastníky nemovitostí, nebo ty, kdo nemovitost prodali nebo došlo u jejich nemovitostí k rozhodné změně. Kdo je či není povinen podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí v roce 2024 se dozvíte níže.

A pozor! V důsledku konsolidačního balíčku vzniká letos povinnost i některým vlastníkům, u kterých k žádnému převodu majetku nedošlo. Více info k tomu na konci článku.

Nabyli jste v roce 2023 nemovitost, nebo jste provedli nějaké změny?

Pak musíte do středy 31. ledna 2024 podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí.

  • Daňové přiznání je totiž povinen podat každý, kdo v předcházejícím roce nabyl do svého vlastnictví nemovitost. A to i v případě, že jste uzavřeli kupní smlouvu a podali návrh na vklad vlastnického práva v minulém roce, ale katastrální úřad provedl vklad vlastnického práva až letošním roce, protože vlastníkem nemovitosti se stáváte zpětně ke dni podání návrhu na vklad vlastnického práva na katastrální úřad. To samé platí pro případ, že jste nemovitost nabyli v dědictví nebo darem.
  • Povinnost podat daňové přiznání mají také poplatníci, kteří na přiznané nemovité věci (daňové přiznání podané v minulých letech) provedli přístavbu, nástavbu nebo ji částečně zlikvidovali, pokud na základě těchto změn současně došlo ke změně druhu nebo výměry pozemku, případně zvýšení nadzemních podlaží a podobně, i část budovy nebo inženýrské stavby, je-li dokončená a užívaná, je předmětem zdanění. Změnou rozhodnou pro stanovení daně je také změna výměry parcely na základě revize katastrálního úřadu. Rozhodnou změnou je i směna nemovitostí.

Jako vlastník nemovitosti jste pak povinni každý rok zaplatit daň z nemovitostí (domovní daň), kdy termín pro úhradu celé daně nebo její první splátky je stanoven nejpozději do 31. května. Pokud je daň vyšší než 5 tis, pak lze rozdělit do dvou splátek se splatností 31. května a 30. listopadu.

Prodali jste v roce 2023 všechny nemovitosti v jednom kraji?

Pak jste povinni tuto skutečnost ohlásit správci daně nejpozději do 31. ledna a odhlásit se z daně z nemovitostí.

  • Forma, jakou máte odhlášení z daně realizovat není zákonem stanovena, ani pro to nebyl vytvořen úřední tiskopis. Uvedenou skutečnost lze tedy sdělit příslušnému správci daně neformálním způsobem, obvykle dopisem, který obsahuje potřebné identifikační údaje poplatníka daně a nemovité věci.

Prodali jste v roce 2023 pouze jednu ze svých nemovitostí?

Pak jste povinní podat daňové přiznání v němž tuto změnu zohledníte a to nejpozději do 31. ledna, v tomto případě se jedná o změnu okolností rozhodných pro stanovení daně.

  • Daňové přiznání pak můžete podat buďto jako řádné a ve formuláři vyplnit všechny nemovité věci ve Vašem vlastnictví k 1. lednu zdaňovacího období, nebo můžete podat pouze dílčí daňové přiznání, ve kterém uvedete vzniklé změny a výpočet celkové daně.

Daňové přiznání podávat nemusíte, pokud

jste poplatník, který podával daňové přiznání v uplynulých letech a nezměnily se u vás skutečnosti rozhodné pro stanovení daně. Změna koeficientu, který si určuje pro každý rok obec nebo změna průměrné ceny pozemku, také není důvodem pro podání daňového přiznání.

Více informací k povinnosti placení daně a podání daňového přiznání naleznete na webu Finanční správy, nebo v zákoně č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitých věcí.

Dopad přijatého konsolidačního balíčku

V rámci konsolidačního balíčku doznal změn i zákon o dani z nemovitých věcí. Mnohé z úprav budou promítnuty správcem daně při vyměření daně automaticky, ale některé dílčí změny (zúžení některých osvobození) mohou vyžadovat zohlednění v daňovém přiznání, a tudíž bude potřeba jej podat. Lhůta je stejná, tj. do 31.1.2024.

Dokument se změnami dané novely ke stažení přímo z webu finanční správy zde. První dvě strany obsahují stručný popis změn s prokliky na detailní informace, které zabírají dalších 45 stran.

Tomáš Uher
Autor: Tomáš Uher

V realitách se pohybuji od roku 2010 a osobně jsem realizoval více než 200 převodů nemovitostí a zpracoval přes 130 odhadů.

Vždy se snažím najít pro klienty nejvýhodnější řešení v aktuální situaci, za což mne doporučují dále. Neváhejte mne kontaktovat a přesvědčte se sami. Káva je samozřejmě na mě.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení